Breda University of Applied Sciences is een vooraanstaande internationale instelling die bachelor- en masterprogramma's aanbiedt aan ongeveer 7.000 studenten op hun groene, veilige en compacte campus. BUas erkent het belang van duurzaamheid en heeft een ambitieus doel gesteld: leider te zijn op het gebied van duurzaamheid door als gehele organisatie klimaatpositief te worden.
Om dit ambitieuze doel te bereiken, is een goed doordacht plan nodig dat zowel de huidige situatie analyseert als een duidelijke route naar de toekomst uitstippelt. Dit omvat het maken van de juiste keuzes op het juiste moment en vereist naadloze samenwerking tussen verschillende disciplines. De uitdaging ligt in het samenbrengen van al deze elementen om een samenhangende en uitvoerbare strategie te vormen. Hoe kunnen we diverse perspectieven en expertise integreren om deze gedurfde ambitie werkelijkheid te laten worden?
Om ambities werkelijkheid te laten worden, heeft BUas samengewerkt met Haskoning om een gestructureerd kader te creëren dat de universiteit begeleidt op haar duurzaamheidsreis. Dit kader resulteerde in drie hoofddocumenten:
Dankzij Haskoning's onmisbare combinatie van technische expertise en een breed begrip van duurzaamheidskwesties, hebben we onze ambitie naar een hoger niveau kunnen tillen.
De universiteit zet zich in voor duurzaamheid, zowel in de dagelijkse operatie als in andere academische initiatieven. BUas wil dat studenten en medewerkers goed begrijpen hoe je op een verantwoorde manier met het milieu omgaat. Daarom wordt duurzaamheid een geïntegreerd in het curriculum en wordt onderzoek naar dit onderwerp aangemoedigd.
Een belangrijk onderdeel van de aanpak is het opzetten van een brede community. Daarin werken studenten, docenten en mensen van buiten de universiteit samen, en leren ze van elkaar – ook als ze uit heel verschillende vakgebieden komen.
Deze workshop was cruciaal, omdat het niet alleen de visie verduidelijkte, maar ook zowel de korte- als langetermijndoelen voor duurzaamheid concreet maakte.
Het resultaat van de 'Wat'-sessie was de ontwikkeling van een Ambitiewiel. Deze visualisatie dient als een tastbaar hulpmiddel van de gestelde doelen van de universiteit en benadrukt de belangrijke actiegebieden. Het Ambitiewiel verfijnt de brede duurzaamheidsambities tot specifieke domeinen en speelt een cruciale rol in het sturen van de strategische inspanningen van de universiteit.
Het vertalen van brede ambities naar een praktisch actieplan vereist een diepgaand begrip van je huidige voetafdruk. De CO2-uitstootanalyse leverde essentiële gegevens op, waarbij inkoop en internationaal reizen werden geïdentificeerd als belangrijke bronnen van de koolstofemissies van BUas. Het aanpakken van deze bevindingen vereist beleidsmatige veranderingen, zoals het implementeren van een nieuw mobiliteitsbeleid – een proces dat nauw verbonden is met de academische en operationele identiteit van de instelling.
Breda University of Applied Sciences blijft zich inzetten voor haar duurzaamheidsinitiatieven terwijl ze de uitdagingen van het veranderende financiële landschap navigeert. De universiteit is actief bezig om standaarden en benchmarks te ontwerpen en verfijnen om succes te kunnen meten, vooral in genuanceerde gebieden zoals biodiversiteit, waar standaarden mogelijk niet beschikbaar zijn of het volledige verhaal niet vastleggen.
Om de implementatie van de duurzaamheidsroutekaart te stimuleren, is BUas bezig met het werven van een projectmanager. Deze rol is cruciaal voor het behouden van het momentum dat tijdens de initiële implementatiefase is gecreëerd en voor het volledig integreren van de duurzaamheidsdoelstellingen in alle activiteiten van de universiteit.
Het realiseren van een uitdagende visie vereist meer dan alleen goede bedoelingen – het vraagt om betrokkenheid van diverse belanghebbenden, het lef om ingrijpende beslissingen te nemen en strategisch gebruik weten te maken van data om de huidige voetafdruk te begrijpen.
Als jouw organisatie klaar is om de volgende stap te zetten, ondersteunen we jullie graag. Samen kunnen we een praktisch duurzaamheidsplan opstellen dat aansluit bij jouw specifieke doelen en je organisatie verder helpt. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe we je organisatie kunnen ondersteunen.