Traject Kijfhoek

Naar een toekomstbestendige treinverbinding tussen Nederland en België
Neem contact opNeem contact op
Kijfhoek
Op het traject Kijfhoek – Belgische grens werkt Haskoning aan de implementatie van het Europese treinbeveiligingssysteem ERTMS. Binnen perceel 2 is Haskoning verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering rondom Dordrecht. Een project dat digitale innovatie, internationale samenwerking en veiligheid op het spoor samenbrengt.

Project facts

  • Klant
    ProRail
  • Locatie
    Traject Dordrecht – Belgische grens (perceel 2)
  • Uitdaging
    Werken in een complexe internationale omgeving met hoge eisen en nieuwe technologie.
  • Oplossing
    Ontwerp en uitvoeringsbegeleiding van ERTMS Level 2
  • Datum
    2021–2030

Het Europese treinverkeer digitaliseert. Daarom wordt op het spoortraject van Dordrecht tot aan de Belgische grens het Europese treinbeveiligingssysteem ERTMS (European Rail Traffic Management System) geïmplementeerd. Haskoning is als ingenieursbureau verantwoordelijk voor het ontwerp van perceel 2 binnen dit traject, in opdracht van ProRail. Dit doet Haskoning in samenwerking met drie andere erkende ingenieursbureaus binnen een kennisalliantie. Samen zorgen we ervoor dat het treinverkeer op dit internationale traject straks veilig, betrouwbaar en interoperabel is.

Eén systeem voor Europa

ERTMS vervangt de huidige nationale treinbeveiligingssystemen. Het maakt treinverkeer over de grens eenvoudiger en veiliger, omdat machinisten niet langer te maken hebben met verschillende signaleringen per land. Informatie over snelheid, remmen en seinen wordt via een centraal systeem en balises direct naar de trein gestuurd. Hiervoor worden duizenden assentellers en balises langs het spoor geplaatst. Zo weet het systeem altijd waar een trein zich bevindt en kunnen machinisten tijdig worden geïnformeerd.

Uitvoeringsgericht ontwerpen tot in detail

In dit project werkt Haskoning volgens de principes van uitvoeringsgericht ontwerpen: van voorlopig ontwerp tot uitvoering en indienststelling. Het ontwerp raakt meerdere kennisgebieden, zowel technisch als omgevingsgericht. Aan de technische kant zijn vier disciplines leidend: kabels en leidingen, energievoorziening, treinbeveiliging en telecommunicatie. Tegelijkertijd wordt ook rekening gehouden met factoren als geluid, ecologie en vergunningen. 
Haskoning werkt integraal en tot in detail: van kabelspecificatie tot vergunningaanvraag. Het doel is dat de aannemer direct met onze ontwerpen aan de slag kan. Dit vraagt om precisie: tot op het niveau van individuele kabels en aansluitpunten. Onderdeel van deze samenwerking is ook de inzet van de Track Bot, een robot die assentellers en balises monteert op het spoor.
Kijfhoek

Samenwerking in de kennisalliantie

Binnen dit project is het traject opgedeeld in vier percelen. Per perceel is één ingenieursbureau verantwoordelijk voor het ontwerp, maar er wordt gezamenlijk opgetrokken om kennis te delen en standaarden te ontwikkelen. In overleggen tussen lead engineers, projectmanagers en technische disciplines stemt Haskoning intensief af. Deze samenwerking levert niet alleen efficiëntere processen op, maar ook waardevolle lessen voor toekomstige projecten.

Werken in IMX: één digitale waarheid

Een belangrijk onderdeel van dit project is de inzet van IMX: een centrale digitale database waarin alle informatie over spoorcomponenten wordt vastgelegd. Denk aan de locatie van assentellers, de eigenschappen van balises en alle parameters die nodig zijn voor de software van leverancier Hitachi. Met tooling op basis van IMX kunnen ontwerpers visueel en datagedreven werken. Ook de aannemer gebruikt deze data, bijvoorbeeld om de Track Bot aan te sturen. Het is een nieuwe manier van werken, die grote impact heeft op het ontwerpproces en de samenwerking.

Leren door te doen

Wat dit project bijzonder maakt, is dat Haskoning samen met drie andere ingenieursbureaus meebouwt aan de toekomst van spoorveiligheid in Europa. Niet alleen door te ontwerpen, maar ook door actief bij te dragen aan tooling, standaarden en kennisontwikkeling. Zo ontwikkelde Haskoning samen met Sweco een hellingsegmenteringstool, waarmee hoogteverschillen op het spoor automatisch worden geanalyseerd, wat cruciaal is voor veilige communicatie met treinen.

Vooruitkijken

De lessen uit dit project helpen bij toekomstige ERTMS-uitrol op andere trajecten. Haskoning leert niet alleen technisch over ontwerpregels, IMX en software-integratie, maar ook organisatorisch: over samenwerken, schakelen tussen disciplines en het delen van kennis.

Niet te voorzichtig zijn

Durf te doen. Alleen zo kunnen we écht vooruitgang boeken.
Fred KosssenProjectmanager, Haskoning
Fred Kossen
Meer weten over  rail infrastructuur? - Neem contact op met onze rail experts

Meer weten over rail infrastructuur?

Neem contact op met onze rail experts

Wil jij bijdragen aan de duurzame verbetering van trein-, tram- en metronetwerken?

Het verbeteren van de internationale treinverbinding naar Berlijn, de ontwikkeling van de Oude Lijn inclusief nieuwe stations of de realisatie van een toekomstvaste energievoorziening voor het spoor: maak jij het mogelijk? Samen werken we aan projecten die direct impact maken. Elk project is een nieuwe uitdaging waarbij we onze grenzen verleggen en onze missie waarmaken: enhancing society together. Ben jij klaar om impact te maken?

Rail team

Uitvoeringsgericht ontwerpen

Bij complexe railprojecten is een betrouwbaar ontwerp essentieel. Door integraal te ontwerpen, te testen en digitaal te ondersteunen, zorgen we voor tijdige oplevering, veiligheid en kwaliteit bij trein, tram en metro.
Ontdek het nu!
Tablet, rail and design
Language is changing...