Veel bruggen, tunnels en sluizen in Nederland stammen uit de jaren ’60 en ’70. Ze zijn aangelegd voor een ander gebruik en met andere veiligheidsnormen dan we vandaag hanteren. Inmiddels staan we voor een grote instandhoudingsopgave: deze objecten moeten worden aangepast aan de eisen van vandaag én de risico’s van morgen. “Onze inzichten zijn veranderd,” legt Jan uit. “We hebben nu te maken met risico’s als cybersecurity, aangescherpte regelgeving én een veel intensievere belasting. Wat toen robuust leek, is nu kwetsbaar.”
Bart vult aan: “Als er iets misgaat, merk je dat als gebruiker direct. Denk aan bruggen die niet meer sluiten of tunnels die tijdelijk uitvallen. Zulke verstoringen raken ons allemaal. In tijd, veiligheid en vertrouwen.”
Technische installaties vormen het zenuwstelsel van onze infrastructuur. Ze laten bruggen bewegen, zorgen voor verlichting, bewaking en bediening en garanderen dat dit alles veilig en betrouwbaar verloopt. “Je merkt ze pas als ze het niet doen,” zegt Bart. “Maar ze zijn essentieel voor het functioneren én voor de veiligheid van objecten en mensen.”
Daarom schuift Haskoning technische installaties niet langer ‘naar binnen’ als bijzaak, maar stelt ze centraal in projecten én organisatie. Jan: “Sinds juli vervul ik de rol van directeur Installaties binnen de business line Infra, juist om de stem van de klant en het belang van technische installaties steviger te verankeren. Daarmee geven we dit domein de plek die het verdient.”
We moeten niet denken vanuit losse schakels, maar als één geheel. Daarom werken we in langdurige verbanden zoals TEC voor tunnels en IMPAKT voor beweegbare bruggen en sluizen. Je hebt elkaar nodig om tot de beste oplossing te komen.
“Innoveren betekent bij ons: techniek, proces en organisatie écht integreren,” vertelt Jan Kruger. “We zetten stevig in op Systems Engineering (SE) en Model-Based Systems Engineering (MBSE) om projecten slim te structureren en herhaalbaar te maken. En met standaardisatie kunnen we grote V&R-opgaven sneller en efficiënter verwerken. Door herbruikbare modellen, vaste ontwerpmethoden en een uniforme aanpak schakelen we sneller, werken we beter samen en maken we onderhoud eenvoudiger.”
Bart van Dam vult aan: “Wat ons onderscheidt is dat we álle disciplines in huis hebben, van civiele techniek tot industriële automatisering, die samenwerken als één team. We staan midden in de organisatie én in het veld. Dat zie je terug in projecten als PTZ, de Maasobjecten en de Van Brienenoordbrug. Allemaal multidisciplinaire trajecten waar samenwerking en integraliteit het verschil maken. We doen dit ook niet alleen; we zijn actief binnen Platform V&R en bouwen dagelijks aan toekomstbestendige oplossingen samen met partners, opdrachtgevers én de markt.”
Veiligheid staat altijd centraal. Van tunnelveiligheid en cybersecurity tot onderhoudsvriendelijkheid. Het is geen vinkje achteraf, maar een ontwerpprincipe vanaf dag één. Dat doen we bijvoorbeeld in de Van Brienenoordbrug, waar veiligheidseisen, gebruikerseisen én onderhoudsvriendelijkheid al vanaf dag één in het ontwerp zijn verweven,
…we technische installaties serieus nemen. Want juist bij de instandhoudingsopgave draait alles om veiligheid, betrouwbaarheid en integratie met bestaande systemen. Installaties zorgen dat bruggen kunnen bewegen, tunnels veilig blijven en objecten slim reageren op gebruikers. Dat vraagt om samenwerking tussen ontwerpers, technici, opdrachtgevers en onderhoudspartijen. Vanaf dag één. Alleen dan kunnen we infrastructuur bouwen die niet alleen blijft werken, maar ook klaar is voor de toekomst.
Neem contact op met onze infra experts