Het tunnelelement verlaat een voorhaven van Antwerpen op weg naar zijn definitieve plek in de Schelde. Foto: Lantis.
De ballasttanks in de tunneldelen worden gevuld met water, waardoor het tunnelelement, hangende aan de catamarans, op de bodem wordt neergelaten. De Schelde kent een getijdenverschil van vijf meter en drukke scheepvaart, allemaal zaken om rekening mee te houden bij deze gigantische operatie.
Het is een wedstrijdje tussen Newton en Archimedes. Newton vanwege de zwaartekracht en Archimedes vanwege de opdrijvende kracht; het drijfvermogen van de tunnel. Als Archimedes wint, blijft de tunnel drijven, als Newton wint -op het moment dat je de ballasttanks gaat vullen- gaat de tunnel zinken.
Ingenieur René Kuiper van Haskoning kan er alles over vertellen; hij is al sinds 2018 betrokken bij de Scheldetunnel. Net terug van een reis naar Sao Paulo (voor een tunnel in de grootste haven van Zuid-Amerika: Santos) duikt hij weer onder in het tunneltraject van de Antwerpse Ring. Het is enorm specialistische kennis die er maar weinig hebben, maar voor Kuiper is het de gewoonste zaak van de wereld. “Het tenderproces duurde van 2018 tot begin 2019 en begin 2020 kregen we het werk gegund. Inmiddels zijn we zover dat er vier van de acht tunneldelen naar een voorhaven van Antwerpen getransporteerd zijn; ze liggen daar tijdelijk opgeslagen. De komende weken zal onderaannemer IMMONTEC in opdracht van het aannemersconsortium COTU de elementen gaan afzinken, waarvan de eerste dit weekend. “Hier draait het al die tijd om,” zegt Gert Osselaer, Directeur Operaties bij bouwheer Lantis. “Het is het absolute summum van de operatie. Alles wat we de voorbije jaren hebben gebouwd, ontworpen, getest, komt nu samen.”
Haskonings en TEC (Tunnel Engineering Consultants) zijn bekend om de ervaring in ondergrondse constructies en engineering, TEC is een samenwerking van Witteveen + Bos en Haskoning.
Betrokken partijen:
Met enkele belangrijke ingrepen maken we de Ring rond. Er komt een nieuwe snelwegtunnel onder de Schelde. Zo ontstaat er rond Antwerpen een extra mogelijkheid om de Schelde te kruisen. Via het nieuwe Oosterweelknooppunt aan het Noordkasteel en de Kanaaltunnels onder het Albertkanaal, sluit de nieuwe Scheldetunnel aan op de Ring en rij je vlot richting Nederland of het zuiden van de stad.
Neem contact op met ons Media team